طرح توجیهی ٩٨ سفره خانه سنتی(برای ارائه به میراث فرهنگی و گردشگری)
پیشینه تاریخی سفرهخانههای سنتی به حدود 400 سال پیش و عمدتا به عهد صفویه باز میگردد. هر چند عناوین دیگری برای واحدهای پذیرایی خاص در گذشته، مصطلح و متداول بوده اما پس از انقلاب اسلامی با توجه به اهداف فرهنگی و ضرورتهای نوین و نیز کارکردهای چندوجهی برای چنین واحدهایی که به عنوان تاسیسات گردشگری احداث میشوند و پروانه بهره برداری از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دریافت میشود.
نام سفرهخانه سنتی که نامی ایرانی و اصیل است و متضمن سه واژه سفره، خانه و سنت و یادآور حرمت، حریم و احترام میباشد به جای کلمه(رستوران) که واژهای بیگانه و یا قهوهخانه که در واقع چای خانه است و امروز کافی شاپ را به ذهن متبادر میسازد، انتخاب گردید. سفره در دین و آئین ما، از حرمت خاصی برخوردار است، سفره داری، سفره آرایی و ذکر دعای سفره در ادعیه ما بیانگر نگاه ویژه جامعه دینی ما به سفره و آئین سفره داری است. اهمیت غذا و توجه به سفره و آداب آن مورد تاکید شرع انور بوده و انسان مکلف است به غذای خود نظر و در کم و کیف آن دقت نماید. بنابراین ما باید، به غذا و محل پذیرایی بخصوص سفرهخانههای سنتی که ارائه دهنده انواع غذای ایرانی میباشند از نظر کمیت و کیفیت مواد و اقلام غذایی توجه خاصی داشته باشیم. ایران از نظر تنوع غذایی و پاسخگویی به ذائقههای مختلف گردشگری داخلی و خارجی، ظرفیت و قابلیتهای گستردهای دارد که باید مورد ملاحظه قرار گیرد. سفرهخانههای سنتی برابر ضوابط و مقررات و با استانداردهای مشخص و معین از مهمانان خود پذیرایی مینمایند. فضای داخلی سفرهخانهها یادآور یکی از ادوار مختلف تاریخی ایران است و هویت و اصالت ایرانی در همه زمینهها اعم از معماری و بنا، آرایهها و چیدمان، لباس کارکنان و سفره آرایی، تنوع غذایی و آئین مهمانداری، همچنین فعالیتهای فرهنگی و هنری، این گونه تاسیسات گردشگری را از سایر واحدهای پذیرایی از جمله رستوران و قهوهخانه ممتاز و متمایز میسازد.
سفرهخانه یا سفره خونه گونهای از رستوران با محیط و معماری سنتی ایرانی است که در آن خوراکهای سنتی ایرانی پخت و ارایه میشود. سفرهخانههای سنتی نماد هویت تاریخی و فرهنگی ایرانیان محسوب میشوند که از پیشینهای شناخته شده و شناسنامهای وزین و گرانبها برخوردارند. همین مسئله به خوبی موید این نکته است که مسئولان مربوطه خصوصاً مدیران سفرهخانهها و قهوهخانههای سنتی باید تمام تلاش خود را در جهت سالم ماندن فضای چنین مکانی به کار گیرند، چرا که در دنیای مدرنیته امروزی سفرهخانههای سنتی به خوبی میتوانند انتقال دهنده فرهنگ و تمدن چندین هزار سال ایرانی- اسلامی به نسل کنونی باشند و مردم ما را با تاریخ کهن ایران زمین آشنا نمایند.
طبخ و عرضه غذاهای سنتی همراه با آداب و سنن مرتبط با آن، احیای میراث معنوی و حفظ و اشاعه آن از طریق معماری و موسیقی سنتی محورهای اساسی طرح ساماندهی و درجه بندی فعالیت سفرهخانههای سنتی به حساب میآید.
برای تهیه و تنظیم طرحهای توجیهی رستوران، تالار، سفره خانه و سایر اماکن پذیرایی میتوانید با 09354300400(مهندستـألّـهی) تماس بگیرید.