دانلود نمونه طرحهای توجیهی فرآوری سیب زمینی(خلال-چیپس-پودر-اسلایس-پوره-نشاسته)
در این مطلب، نمونه طرحهای توجیهی کامل فراوری و بسته بندی محصولات سیب زمینی، آمادۀ دریافت میباشد. برای خرید این طرحها و همچنین سفارش تهیه و تنظیم سایر طرحهای توجیهی مشابه در این زمینه، با 09354300400 تماس بگیرید.
سیب زمینی یکی از سبزیجات مهم می باشد که علاوه بر مصارف تازه خوری به عنوان یک ماده خام نیز در صنایع تبدیلی به کار برده می شود. بی تردید زارعین بایستی عملیات زراعی و تولیدی خویش را به گونه ای برنامه ریزی نمایند تا محصول تولیدی آنها دارای کیفیت مناسب و مطلوبی باشد. زیرا کیفیت ماده اولیه در محصول فرآوری شده بسیار حائز اهمیت است . علی ایحال کیفیت محصول به عوامل متفاوتی همچون شرایط اقلیمی، نوع خاک، واریته، وسائل کاشت، برداشت، ذخیره سازی و همچنین مهارت زارع بستگی دارد و بایستی تلاش کند تا به منظور دستیابی به محصولی با کیفیت بالا جهت مصارف تازه خوری و فرآوری این عوامل را تحت نفوذ خویش درآورد. با توجه به این که در این صنعت، فرآورده هایی با کیفیت بالا و بر اساس هزینه های واقعی تولید می شود، بایستی به عوامل همچون اندازه، رنگ، میزان چربی و ماده خشک موجود در غده های سیب زمینی توجه خاصی مبذول داشت.
از سویی مسئله ضایعات یکی از مسایل مشترک در اغلب کشورهای در حال توسعه می باشد و ناشی از نقائص موجود در سیستم تولید تا مصرف محصولات غذایی است.
برخی از این کشورها بیش از دو دهه است که در این زمینه مطالعات و بررسی های کلانی را آغاز نموده و از نتایج آن نیز بهره مند شده اند. الگو برداری از روش های دیگران امکان پذیر است اما به دلیل ماهیت ضایعات که تابعی شرایط محلی(آب و هوا- سطح فناوری- زیر ساخت ها- فرهنگ تولید و مصرف و ...) می باشد. تعیین مسائل و یافتن راه حل های مناسب باید از طریق پژوهش های داخلی و تدابیر مناسب انجام گیرد و ساماندهی این معضل از مهمترین وظایف مربوط به مسئولان بخش میباشد.
میزان ضایعات سیب زمینی در کشورمان از مرحله برداشت تا مرحله مصرف حدود 20درصد است که 4 برابر میزان قابل قبول در اروپا میباشد. به رغم افزایش تولید این محصول سیستم انبار کردن و نگهداری و نیز ایجاد یا توسعه صنایع تبدیلی سیب زمینی به فرآورده های قابل عرضه به بازار رشد چندانی نداشته است.
از طرفی به دلیل ناشناخته بودن این محصول در جامعه و عدم تبدیل آن به فرآورده های مطبوع و بازار پسند هنوز کشش لازم جهت جانشینی هر چه بیشتر سیب زمینی به جای سایر مواد غذایی به ویژه غلات ایجاد نگردیده است.
از آنجایی که تولید فرآورده های صنعتی سیب زمینی بیشتر در تولید چیپس آن هم با وضعیتی نه چندان مناسب خلاصه شده است و جای سایر محصولات فرآوری شده خالی می باشد لذا در این سیما سعی گردیده به تولید محصولات جدید از سیب زمینی، نوع تکنولوژی های به کار رفته جهت فرآوری و وضعیت صنایع سیب زمینی در ایران اشاره شود.
اصطلاحات و تعاریف انواع فرآورده های سیب زمینی
1- آرد سیب زمینی:
به آردی که با روش خشک کردن ارقام مختلف سیب زمینی و آسیاب کردن قسمت های خشک شده آن به دست می آید گفته می شود.
2- پوره خشک شده سیب زمینی:
نوعی فرآورده سیب زمینی می باشد که برای تولید آن، غده های سیب زمینی سالم پس از شستشوی اولیه، جور کردن، سورت کردن، پوست گیری، شستشوی ثانویه، گوگرد زنی، بازرسی و جدا کردن مواد زائد، به صورت ورقه هایی به ستبرای حدود 15/9میلی متر درآمده، بعد از طی مراحل پیش پخت (بلانچینگ)، سرد کردن، پخت و رنده کردن، توسط خشک کن غلتکی تا حصول رطوبت مشخصی، خشک شده و به صورت ریز پرک هایی با اندازه قطر متوسط 1، 2 یا 3 میلیمتر و و ستبرایی در حدود 0.17-0.25میلی متر خرد می گردد. این فرآورده پس از آمیخته شدن با آب به نسبت وزنی خاصی، قابل مصرف به صورت تازه خوری می باشد.
3- پوره سیب زمینی:
فرآورده نرمی که در اثر آمیختن پوره خشک شده با مشخصات مندرج در این استاندارد به نسبت وزنی خاصی 1 به 6 با آب آشامیدنی در دمای معین به دست می آید.
4- پرک سیب زمینی:
نوعی فرآورده سیب زمینی می باشد که برای تولید آن ورقه های سیب زمینی طی فرآیند معینی مثل فرآیند یاد شده در تعریف پوره خشک شده سیب زمینی توسط خشک کن غلتکی تا حصول رطوبت خاصی خشک شده و به صورت پرک هایی با اندازه مناسب درشت پرک و ریز پرک خرد می گردد.
5- سیب زمینی سرخ کرده یخ زده:
فرآورده ای است که از سرخ کردن و یخ زدن تند سیب زمینی تازه، پاک و سالم پس از جور کردن، شستشو، پوست گیری، برش و انجام تیمارهای ضروری برای به دست آوردن رنگ دلخواه به دست می آید.
6- برگه سیب زمینی (چیپس):
به قطعات ورقه شده سیب زمینی اطلاق می شود که به ضخامت یکنواخت 3-1میلی متر برش داده شده در روغن سرخ گردیده و به آن نمک، انواع ادویه و چاشنی و یا سایر مواد مجاز مناسب افزوده شده باشد.
7- خلال رشته ای:
به قطعات سیب زمینی اطلاق میشود که به قطر 2 تا 5 میلی متر به طول 2 تا 6 سانتی متر برش داده شده در ر وغن سرخ کرده و به آن نمک و انواع ادویه و چاشنی و یا سایر مواد مجاز مناسب مطابق با استاندارد مربوطه افزوده شده باشد.
8- خلال درشت (فرنچ فرایز):
به قطعات سیب زمینی اطلاق می شود به شکل مکعب مستطیل به مقطع عرضی 2 تا 10 میلی متر و طول 3 تا 8 سانت ی متر برش داده شده و در روغن سرخ و پس از افزودن نمک و ادویه و یا سایر مواد مجاز مناسب مطابق با استاندارد مربوطه منجمد، بسته بندی و عرضه گردد.
فرآوری سیب زمینی:
یکی از عمده ترین ویژگی های محصول سیب زمینی تعدد در فرآوری این محصول می باشد. به گونه ای که از سیب زمینی، چیپس خلال سوخاری خلال خشک شده پودر خشک شده کنسرو سیب زمینی نشاسته و... تهیه می گردد.
انواع محصولات فرآوری شده جدید از سیبزمینی:
سیب زمینی علاوه بر مصرف تازه خوری، دارای مصارف صنعتی فراوانی جهت تولید محصولات ذائقه پسند و غنی شده می باشد. صنایع فرآوری سیب زمینی در ایران هنوز صنعت نوپایی است و محصول قابل توجه این صنعت عمدتاً شامل چیپس سیب زمینی و تعداد محدودی فرنچ فرایز پودر و اسنک می باشد و در زمینه تولید انواع فرآورده های دیگر تا کنون عملی صورت نپذیرفته است.
در حالی که در کشورهای پیشرفته مثل آمریکا، کانادا، استرالیا بیش از 50% فرآوری میشود. اگر فرآورده های جدید سیب زمینی در بین مردم به خوبی معرفی گردد و در این خصوص فرهنگ سازی صورت پذیرد. مسلماً زمینه برای تولید این فرآورده ها در داخل کشور هر چه بیشتر فراهم خواهد گردید.
خلاصه ای فرآیند تولید:
سیب زمینی پس از برداشت و انتقال به کارخانه ،سورت و شستشو و درجه بندی می گردد پس از پوست کنی بصورت خلال درآمده و فرآوری می شود.