دانلود مطالعات امکان سنجی (طرح توجیهی) الیاف سنگ بازالت
نمونه طرح توجیهی تولید الیاف بازالت آمادۀ دریافت میباشد. بازالتها سنگهای آذرین خروجی هستند که در اثر انجماد یک ماگمای قلیائی در سطح و یا در نزدیکی سطح زمین و یا بستر دریا تشکیل شده است. بازالتها وسیعترین گسترش سنگهای آذرین را در پهنه قاره ها و کف اقیانوسها دارند. به علت مجاورت با سطح زمین و یا کف دریا و سرعت زیاد سرد شدن، رشد کریستالی در بازالتها در هنگام انجماد نسبت به سایر سنگهای آذرین خیلی کمتر است. الیاف پیوسته بازالت در مقایسه با سایر الیاف(کربن، سرامیک، شیشه، کولار،...) مزایای بسیاری دارند ضمن آنکه از لحاظ اقتصادی نیز بصرفهتر میباشند. مزیت مهم الیاف بازالت در آن است که این الیاف چهار خصوصیت اصلی را همزمان دارا هستند: قابلیت کاربرد در دماهای بالا، مقاومت شیمیایی، مقاومت مکانیکی و سازگاری با محیط زیست. به عنوان مثال برخی از انواع خوب فایبرگلاس یک یا دو تا از چهار خاصیت فوق را دارا باشند و حتی ممکن است از الیاف بازالت نیز پیشی گیرند ولی بقیه خواص آنها مناسب نباشند. مثلاً ممکن است مقاومت شیمیایی و حرارتی آنها خود بوده ولی مقاومت مکانیکیشان مناسب نباشد. بدلیل آنکه الیاف بازالت از یک سازنده سنگ بازالت به دست میآید، بنابراین در مقایسه با سایر الیاف از لحاظ پایداری حرارتی خواص عایق صوت و گرما، مقاومت ارتعاشی و طول عمر برتر هستند. بازالت هیچگونه خطری برای محیط زیست ندارند. ضمن آنکه میتوانند بازیافت شوند و بنابراین از نظر محیط زیست، تکنولوژی بازالت صد در صد پاک و بی خطر است و این، یک مزیت بزرگ محسوب میشود. امروزه از الیاف بازالتی در صنایع مختلف استفادههای بسیار گستردهای میشود که استفاده از آنها به سرعت در حال افزایش است و در صنایع ساختمانی، کمپوزیتها و پلیمری، نفت و پتروشیمی، نساجی، کشاورزی، پزشکی، کشتی سازی، شیمیایی، ماشین سازی، فضائی، دفاعی و... گرایش به سمت استفاده از الیاف بازالتی و جایگزین با الیاف کربن و فایبرگلاس در حال شتاب است.
فرآیند تولید الیاف بازالت:
اولین فرآیند تولید الیاف بازالت در سال 1923 توسط Paul Dheبه ثبت رسیده است، اما تنها از اوایل دهه1960 بوده است که تحقیق واقعی در این حیطه رشد کرده است. در نیمه دوم قرن بیستم سرمایه گذاری اساسی در تحقیقات، دانش فنی و تولید الیاف بازالت در اتحاد جماهیر شوروی سابق انجام گرفته است و نتایج حاصل از تحقیقات به دلیل استفاده از الیاف بازالت در صنایع نظامی، موشکی و فضائی مخفی نگه داشته شده است.
پس از فروپاشی اتحاد شوروی از سال 1991 شرکتهای تولید کننده الیاف بازالت در روسیه و سایر جمهوری های تازه استقلال یافته خصوصی شدند و بدین ترتیب محدودیت انتقال تکنولوژی تولید الیاف بازالت برطرف گردید. ولی حتی با این شرایط جدید تا همین اواخر تولید الیاف بازالت عمدتاً در روسیه و اوکراین متمرکز بود.
فرآیند تولید الیاف (Fiberization) از بازالت و شیشه مشابه می باشد. مواد اولیه پس از ذوب شدن در کوره ذوب، از طریق کانال های تغذیه به مخزن های خاصی بنام Bushing فرستاده می شود که از آلیاژ پلاتین و رودیوم ساخته شده است. کف این مخازن دارای نازلهائی است که مذاب از طریق این نازلها در اثر فشار هیدروستاتیک خارج می شود و بدین ترتیب به شکل الیاف در می آید. این الیاف مذاب خروجی از نازلها با کشش و نازک شدن (Drawing) در دمای انجماد قرار می گیرد (Quenching).الیاف منفرد تولیدی قبل از آنکه روی دوک پیچیده شود ابتدا از یک دستگاه اندازه کننده ضخامت عبور می نماید. سپس این الیاف به صورت رشته در آمده وروی دوک پیچیده می شود. دیاگرام فرآیند تولید در شکل 1 مشاهده می شود.
برعکس الیاف شیشه که از مذاب شیشه ساخته می شود، الیاف بازالت مستقیماً از سنگ معدنی بازالت تولید می شود که خود شامل اکسیدهای مختلفی می باشد. ترکیب شیمیائی بازالت در تولید الیاف بازالت مهمترین پارامتر است و این ترکیب شیمیائی تاثیر مستقیمی روی گرانروی مذاب و دمای فرآیند دارد. به علاوه مشخصات مکانیکی، فیزیکی و ثبات شیمیائی الیاف مستقیماً به این ترکیب شیمیائی وابسته است.به طورکلی گرانروی مذاب وابسته به xi(نسبت مولکولی اکسیدهای اصلی در مذاب) می باشد و می تواند به صورت مدول ویسکوزیته Mv بیان شود.
1- سیلوی سنگ شکسته 2- ایستگاه بارگیری 3- سیستم نقل و انتقال مواد 4- ایستگاه تخلیه بچ 5- منطقه ذوب ابتدائی 6- منطقه ذوب ثانویه با کنترل دقیق دما 7- بوشینگ های تولید الیاف 8- دستگاه تنظیم ضخامت الیاف 9- ایستگاه تولید رشته 10- ایستگاه کنترل مقاومت کششی رشته ها 11- ایستگاه دوک پیچی اتوماتیک
الیاف بازالت با وجود مشابهت با الیاف شیشه مشخصات مقاومتی بهتری دارد و بر خلاف الیاف شیشه در مقابل قلیائیها، مواد اسیدی و نمکی بسیار مقاوم می باشد و به همین خاطر در بتن، پلها و سازه های دریائی کاربرد وسیعی دارد.
در مقایسه با الیاف کربن و آرامید (الیاف مصنوعی)، الیاف بازالت در بازه دمائی وسیعتری(269- تا 650+درجهسانتیگراد) کاربرد دارد و در برابر اکسید اسیون، تشعشع، تراکم و نیروهای برشی بسیار مقاومتر است.
از نظر زیست محیطی و سلامت، الیاف بازالت دارای ضخامت 9 تا 13 میکرون می باشد. حداقل حد زیستی و زیست محیطی تعریف شده مجاز در استفاده از الیاف برای ساخت ورق های بتنی تقویت شده با الیاف 5 میکرون است و بنابراین الیاف بازالت به عنوان جایگزین مطلوبی برای آزبست در ورق های سیمانی مسلح شده می باشد.
شما میتوانید برای سفارش خرید این طرح بصورت آماده، و یا برای استعلام قیمت نگارش و تهیه و تنظیم همین طرح توجیهی با مشخصات مالی خود، با 09354300400 تماس بگیرید.